
התחלה/ תל אביב של פעם. הצעיר מבין שלושה. "גדלנו על ברכי החסידות, אבא היה חסיד ועלה מפולין ואמא הגיעה מליטא. שניהם עלו לארץ לפני השואה עם חלק מהמשפחה. היינו קשורים לחסידות הוסיאטין שישבה אז בעיר והייתה ציונית. זו הייתה רוח המשפחה והאווירה בבית".
אבא/ מאיר פרייליכמן ז"ל, בוגר ישיבת חכמי לובלין שעלה לארץ לפני השואה. בעל חנות בתל אביב. "התמונה שהכי זכורה לי ממנו היא שאני מגיע הביתה והוא יושב מול הספר ולומד, הוא היה מתמיד בלימוד. יש בי תקווה היום שהוא רווה ממני נחת".
אמא/ ציפורה ז"ל, עבדה שנים רבות כפקידה במשרד המשפטים. "הייתה הצד הוותרן בבית. אישה צנועה, השתדלה לפתור כל בעיה בצורה רגועה ובלי מריבות. הסתפקה במועט, לא ביקשה לעצמה יותר מדי".
בין מסגרות/ בשנות בית הספר היסודי למד בבית הספר יסודי התורה, בישיבת תל אביב ובאוהל יעקב. "הייתי כל כך מוצלח", הוא צוחק, "שלא שרדתי בכל בית ספר יותר מדי שנים. לא הייתה להוריי נחת ממני באותה תקופה. בתיכון כבר לקחתי את עצמי בידיים".
עולה על מסלול/ בתום בית הספר היסודי עבר לישיבת הדרום ברחובות. בישיבת הדרום אז שלב התיכון היה חמש שנים, כאשר כיתה י"ג היא תחילתו של מסלול ההסדר.
אובדן/ כשהיה בן 15 הלך אביו לעולמו. "במוצאי שמחת תורה הלך אבא לעולמו, כמה שבועות אחרי שאחותי התארסה. מתוך ההלם והכאב קיבלתי כמה שיעורים לחיים. אחרי השבעה אמר לנו אחד הסוחרים שיש לאבא חוב של 500 אלף לירות. ברגע כזה אתה מבין שיש לך אחריות על הכתפיים".
לוקח אחריות/ "כשהקדוש ברוך הוא נותן לך מכה, יש בזה קריאת כיוון לדברים חיוביים, אז לקחתי את העניינים בידיים. היה צריך לנהל את העסק של אבא וגם להוביל את ענייני החתונה של אחותי. צמחתי מזה, וכך גם נוצרה הרוח החינוכית שהתוויתי למשפחתי".
עובד בלילות/ שנה אחרי שניהל את המכולת הוחלט על סגירתה, והוא עבר לעבוד במערכת עיתון הארץ. "היה לי תפקיד בקשירת העיתונים. ביום חמישי בערב הייתי מגיע לעבודה, ויוצא משם באזור השעה שלוש בלילה. אחרי שינה קצרה הייתי חוזר לספסל הלימודים ולנהל סדר יום שישי כרגיל".
פשוט שריונר/ במסגרת ההסדר שירת בחטיבה 7 של חיל השריון. "התגייסנו בשלהי מלחמת יום כיפור. אחרי המלחמה היו קרבות נקודתיים שעוד השתתפנו בהם בגבולות הצפון, והיינו בקורס מפקדי הטנקים הראשון או השני שנערך אחרי יום כיפור. עד גיל 45 עוד עשיתי שירות מילואים, באהבה למדינה".
איש חינוך/ אחרי הצבא, יחד עם הלימוד בישיבה הפך למורה ומחנך בהכשרת בחורי הישיבות להוראה. "התחלתי ללמד בקיבוץ חפץ חיים שלושה ימים בשבוע, שימשתי כמדריך בישיבת הדרום, והתחלתי באותה תקופה לימודי כלכלה וחשבונאות בבר אילן. אלו היו שנים עמוסות וגדושות, ואחרי סיום התואר הראשון סיימתי גם תואר שני".
דלת נפתחת/ עם סיום הלימודים פנה להתמחות במשרדו של יצחק פנחס ומשם עבר לעבודה בבנק. "אחרי ההתמחות ראיתי מודעת דרושים שבה חיפשו מנהל חשבונות לבנק אדנים. הגעתי לריאיון והתקבלתי לעבודה. לא ידעתי אז איך נראית ההתנהלות בבנק ומה אופי העבודה, אך בעמל והשקעה נכנסתי לתפקיד בהצלחה".
המנהל/ כשהיה בן 32 מנכ"ל בנק אדנים יצא לגמלאות, ופרייליכמן נכנס לנעליו. "גליה מאור ציינה אז בפניי שאני המנהל הצעיר ביותר לבנק בישראל. הצלחתי להגדיל את בנק אדנים מחמישה סניפים לעשרה, הגדלנו את הפעילות, וכעבור עשר שנים קיבלתי הצעה לשמש כמנכ"ל בנק טפחות".
החצי השני/ במהלך שנות עבודתו בבנק אדנים נשא לאישה את פזית לבית מייבסקי. "מכרה שהייתה לי משנותיי כמורה עבדה עם פזית בבית ספר, והחליטה לשדך בינינו. פזית גרה אז בפתח תקווה ומאז קבענו את מושבנו שם. היא מרכז הבית, הכול סובב סביבה והיא החזיקה את המשפחה בשנים שהייתי עמוס בעבודה בבנק".
המגרש של הגדולים/ "כשהגעתי לריאיון עבודה מול דירקטוריון בנק טפחות שאלתי אותם איך הם רוצים לקחת את המנכ"ל של הבנק הכי קטן ולשים אותו בראשות בנק מאוד גדול. הם התרשמו מהעבודה שלי באדנים, וראו בי מתאים לתפקיד".
חוזר לחינוך/ אחרי שש שנים כמנכ"ל בנק טפחות הוחלט למזג אותו עם בנק המזרחי. "לא רציתי להגיע מעמדת המנכ"ל לתפקיד סמנכ"ל, ועזבתי. לקחתי את הזמן לעשייה אחרת. במשך שנתיים שימשתי כיושב ראש ארגון איל"ן המסייע לילדים עם מוגבלויות. במקביל הקמנו בית ספר בפתח תקווה בשם 'דעת מבינים', כי זיהינו צורך במקום ערכי, תורני, עם פן מדעי רציני. עד היום המקום פורח ומגדל תלמידים בהצלחה".
ושוב בנק/ אחרי שנתיים של עיסוקים מחוץ לעולם הכלכלה, קיבל הצעה לשמש כמנכ"ל בנק איגוד. "ההצעה התאימה לי ושמונה שנים כיהנתי בתפקיד, עד שלפני חמש שנים פרשתי לגמרי".
נכון למזג / "בנק איגוד שעבדתי בו כמנכ"ל היה הבנק השישי בגודלו בארץ ושונה באופיו מהבנקים האחרים. בשבועות האחרונים הוחלט למזג אותו לתוך מזרחי טפחות, החלטה שנראית לי נכונה לבנק קטן יחסית בתחרות הגדולה שיש בישראל".
פנסיה/ "כשפרשתי מהבנק החלטתי שהפעם זה לגמרי. אני לא קורא יותר עיתונות כלכלית, לא מנסה להישאר מעודכן בדרכים כאלו ואחרות, גם לא נכנסתי לדירקטוריונים גדולים. העדפתי ללכת לכיוון של למידה, ותקופה מסוימת לימדתי בבר אילן ובמכללת נתניה. עשייה חינוכית היא העיסוק המרכזי שלי כיום".
דירקטוריון של חינוך/ עם פרישתו מניהול בנק איגוד פנה אליו אבי רט בבקשה שיעמוד בראשות חבר הנאמנים של מיזם התלמוד הישראלי. "זה דבר מופלא שאבי רט עורך, ומאחוריו עומד היזם מאיר יעקבסון. המטרה היא לקחת מכל דף בגמרא חלק שמתאים לילדים, ולהנגיש להם אותו בצורה שנוגעת לעולמם והם יכולים ללמוד יחד עם ההורים והאחים. החומר מודפס בגיליון שבועי לפי נושאי הדף היומי, ויצא לאור בשבעה כרכים בהוצאת ידיעות ספרים".
מגדיל תורה/ "יצרנו כאן הזדמנות לילדים שעדיין לא לומדים גמרא להיחשף לתכנים שיש בה וליצור לימוד משותף עם ההורים, שזה דבר נפלא. יש היום כ-150 קהילות ברחבי הארץ וכ-180 בתי כנסת שבהם לומדים בהתמדה את התלמוד הישראלי. העלון השבועי מופץ בכ-20 אלף עותקים. ולא רק עלונים, יש סרטונים של אסי וטוביה וחוברות לימוד לחופש".
מסביב לעולם/ "לפני שלוש שנים פתחנו שלוחה בארצות הברית עם חומר לימוד מתורגם לאנגלית. מאז ילדים ברחבי אמריקה משתתפים בתלמוד הישראלי. החוברות מתורגמות גם לטורקית בשביל קהילות יהודיות בטורקיה, ואפילו חומר בשפה הגרמנית לילדים יהודים מאירופה".
אירוע הגמר/ בימים אלו מתכוננים בתלמוד הישראלי לחידון חוצה יבשות שהשלב הפומבי שלו יתקיים בתיאטרון ירושלים. "בחידון מתמודדים זוגות של הורה וילד. בחנו בשלב הראשון כ-700 צמדים בארץ, מתוכם 150 עלו לשלב המחוזי. על הבמה יעמדו 15 זוגות, 12 מהארץ ושלושה מארצות הברית שנבחרו בהליך מיון ייחודי שעשינו להם".
מחזקים/ למיזם התלמוד הישראלי נחשפו שורה של בכירים בתחומים שונים בישראל, חלקם יגיעו לתמוך ואף להשתתף בחידון הגדול. "אבי רט ינחה את הערב. לאירוע יגיעו שר החינוך הרב פרץ וראש עיריית ירושלים משה ליאון שנתן חסות לערב. הרבצ"ר הרב אייל קרים יעמוד בראש צוות השופטים יחד עם מרים פרץ, צילית יעקבסון, חתן התנ"ך העולמי נריה פנחס, ממלאת מקום יו"ר החמ"ד שוש נגר והרב איתיאל בר לוי".
ערך מוסף/ "באירוע יתקיים מעמד סיום ש"ס של ארבעה דורות - סבא, אבא, נכד ונין. וכן הלימוד יוקדש לרפואת פצועי צה"ל".
אם זה לא היה המסלול/ "מאמין שהייתי עושה תפקיד חינוכי שקשור בכל זאת לניהול".
במגרש הביתי
בוקר טוב/ "הבוקר מתחיל אצלי תמיד בתפילה במניין, אחריה לימוד הצמוד לתפילה ומקפיד על חברותא עם החותן שלי, אשר מייבסקי, פעמיים או שלוש בשבוע. עכשיו אנחנו בעיצומה של מסכת בבא בתרא".
שבת שלום/ "זמן למשפחה, שולחן שבת עם דברי תורה, וכל אחד מספר סיפור שהיה לו במשך השבוע. הילדים והנכדים אוהבים לבוא אלינו, ומקפידים על לימוד קבוע בבוקר ובערב וגם המנוחה חשובה".
פלייליסט/ "שומע הרבה מוזיקה חסידית, עם דגש על שירי אברהם פריד".
דמות מופת/ "אבא שלי. ממה שהכרתי אותו אני מנסה לחשוב מה הוא היה חושב על חיי ומעשיי היום, וצר לי שלא הספיק לחוות את זה איתי".
משאלה/ שנרווה נחת ושנוכל לעשות דברים טובים לעם ישראל, להמשיך בדרך החסד ולעזור למי שאני יכול".
מפחיד אותי/ "שומר על הבריאות ומשתדל להקפיד עליה מאוד, אולי זה משהו שמפחיד אותי".
כשאהיה גדול/ "אני כבר מספיק גדול, מה שעשיתי בחיי כבר עשיתי. אני רוצה להמשיך לעשות ולשמוח עם אשתי".
לתגובות: shilofr@gmail.com