יקב שור
יקב שורת

יקב ארזה הירושלמי ומשפחת שור – סיפור על מסירות ואהבה ליין, על משפחה מיוחדת, שהוא גם הסיפור על ראשית תעשיית היין בישראל.

יקבים רבים יש ברחבי הארץ אך מעטים הם היקבים שבהם שילוב בין סיפור אישי, משפחתי ואהבה לכרמים וליין.הסיפור המשפחתי של יקב ארזה והמשפחה המייסדת משפחת שור, הוא הסיפור של התחלת תעשיית היין בישראל,  הרבה לפני היקבים של הברון רוטשילד.סיפורה של משפחת שור מתחיל בשנת 1834 כאשר מרדכי אברהם שו"ר (ראשי תיבות שוחט ורב) עלה והתיישב בצפת. כעבור שנתיים עבר לטבריה ומשם המשיך והשתקע בירושלים, שם שימש כראש ישיבת תפארת ישראל.בשנת 1847 פתח בנו יצחק יקב במרתף ברובע המוסלמי, בסמוך לרחוב החנויות. קירו המזרחי של היה הכותל המערבי , לכן בני המשפחה נהגו במרתף מנהגי קדושה – על הקיר המזרחי השעינו חביות עץ כדי למנוע מהעובדים לגעת בקיר הקדוש, וכמובן שלא להשעין חביות יין על הכותל.

הענבים נרכשו מאזור הר חברון, ובימי הבציר היו שיירות של חמורים עושות דרכן עמוסות בענבים ליקב. היין נקרא קונדיטון על שם יין המופיע בתנ"ך.

היינות שווקו לצריכה מקומית וחלק נשלחו לקהילות יהודיות במזרח אירופה.

בנו של יצחק, שמואל נישא לרוזה, ילידת צפת, שפתחה בשנת 1870 חנות לממכר יין בשוק הכתנים ברובע המוסלמי. החנות היתה גם בית מרזח בו נמכרו גם ערק וברנדי. בית המרזח נודע בעיר כ"חמארה רוזה".רוזה היתה מוכרת בעיר כאשה מיוחדת, שלא חששה מלהתעמת עם השכנים המוסלמים הקנאים שהציקו לבאי המקום.למוסלמים שהגיעו למקום נמצא פתרון יצירתי.ילדיהם של שמואל ורוזה הפעילו את היקב והחנות עד מאורעות תרפ"ט, והיו היהודים האחרונים לעזוב את הרובע המוסלמי.לאחר מאורעות תרפ"ט עזבה המשפחה את הרובע המוסלמי ופתחה את יקב ארזה בשכונת תל ארזה בירושלים החדשה.

עד שנות ה-80 פעל היקב בתוך השכונה. לאחר שלא יכל להתרחב עוד, עבר היקב לאיזור התעשיה של מישור אדומים בשנות ה-80.כיום יקב ארזה נחשב ליקב ה-6 בגודלו בישראל.

את היקב מנהל כיום מוטי שור, דור שביעי למשפחת שור. הגיס של מוטי, דני ויינברג הוא מנהל הרכש ואבטחת איכות. מוטי הצטרף ליקב כשהיה בשנות ה-20 לחייו, ובשנת 1976 התמנה למנכ"ל היקב.

בנו של מוטי, אלחנן הצטרף ליקב בשנת 2003 ומשמש כיום כסמנכ"ל השיווק. לפני כשנה הצטרפה אשתו של אלחנן, מיכל, לצוות הניהולי של היקב ומשמשת כמנהלת הכספים.

לאחרונה צולם בנו של אלחנן (דור 9 ..) והוא מופיע על תווית של מיץ ענבים, ועל שם הבת הלל נקרא מותג היין החדש של היקב – "הלל".

היינן פיליפ ליכטנשטיין, נולד בצרפת ולמד באוניברסיטת 'מונפליה' - אגרונומיה עם התמחות בגפן – יין. כשהוא מצוייד בתואר אגרונום מומחה מטעם הממשלה, עלה לישראל בה שימש, בין השאר כיינן ביקבי "כרמל מזרחי" בזכרון יעקב. בשנת 2005, עם וותק וניסיון כיינן של 20 שנה בצרפת ובישראל, הצטרף פיליפ לצוות המשפחתי של 'יקבי ארזה' בתפקיד יינן ראשי.

לפני כשנה יצא יקב ארזה במהלך חדשני:

לאחר מאות שנים בהם יין הקידוש לא שינה את צורתו וטעמו, החליטו ביקב ארזה יחד עם היינן פיליפ ליכטנשטיין שהגיע הזמן לשינוי.היקב השיק מותג חדש בשם הלל, שכלל סדרת יינות שהביאו בשורה של איכות לקטיגוריית יינות הקידוש: הלל 2010, הלל קלאסי והלל מעודן.

יינות הקידוש הקיימים הם יינות פשוטים, בעלי מתיקות גבוהה שנועדו לקיים את טקס הקידוש בלי מחשבה מרובה על הטעם. ביקב ארזה החליטו שאם אנשים משקיעים ביינות השולחניים המלווים את הארוחה, אין סיבה שלא ישתו יינות איכותיים גם לקידוש.

היקב הביא את הידע והנסיון שנצבר מאז שנת 1847 באומנות היין, לתחום יינות הקידוש.

פיליפ ובני משפחת שור מובילים את היקב בתנופה של פיתוח וחדשנות, הכוללת פיתוח כרמים של זנים מובחרים, השקת יינות איכותיים, ושימוש בטכנולוגיה מתקדמת כדי להביא לאוהבי היין מכל בציר וכל כרם טעם וארומה ייחודיים.

וכך, מאב לבן, דור אחרי דור, נמשכת מסורת משפחתית של אהבה ומסירות לטיפוח הכרם וייצור יין.

במקום ניתן לערוץ סיור חוויתי המשלב סיפור אישי, משפחתי והרבה אהבת ארץ ישראל. מעלה אדומים, אזור תעשיה מישור אדומים .טלפון 02-5351442