צחי לוי
צחי לויצילום: עצמי

 

בזמן שהקורונה פותחת וסוגרת מהדורות חדשות, ממשלת ישראל נוקטת בצעדים שעלולים להיות בלתי הפיכים ופוגעים קשות במאבק לגירוש המסתננים.

לפני כשבוע, נפגשו הארגונים התומכים במסתננים עם אנשי משרד ראש הממשלה במטרה לבקש מהמדינה סיוע כספי לרבבות מסתננים שפוטרו ממקום עבודתם, מסתננים שלהזכירכם ממשלת הימין של נתניהו אמורה בכלל לגרש מישראל. 

מי לא השתתפו בפגישה? ארגונים הדורשים לגרש מסתננים.

בעקבות הפגישה, פרסם משרד המשפטים הוראת שעה שאכן מאפשרת סיוע כספי למסתננים באמצעות משיכת כמחצית מהכספים שנצברו לזכותו של כל מסתנן במסגרת "חוק הפיקדון", חוק המחייב הפקדה של 36% מהשכר בפיקדון מיוחד שהמסתנן יקבל כאשר יעזוב את ישראל.

המנגנון הקבוע בחוק הוא כיום האמצעי החשוב ביותר במאבק לגירוש המסתננים, המביא לעזיבה של אלפי מסתננים מרצון כל שנה. פגיעה בו, תקטין משמעותית את התמריץ של המסתננים לעזוב את ישראל מרצונם, דווקא בזמן שהכי קריטי לגרש מסתננים מישראל.

האבסורד זועק לשמיים.

ממשלת ימין אמיתית הייתה מבינה את ההזדמנות הנדירה ופשוט משתמשת במצב החירום לצורך גירוש המסתננים, ממשלת נתניהו להבדיל, מחסלת את התמריץ האחרון שנותר לגירוש המסתננים.

עושה רושם שהממשלה חוששת ממהומת של רבבות מסתננים שלא יוכלו לפרנס את עצמם ואת משפחותיהם, מהומות שיש בהן סכנה גדולה לציבור הן במישור הפלילי והן במישור הבריאותי, ומעדיפה פשוט להיכנע מראש, ללא קרב, בדיוק כפי שהיה בנושא המגנומטרים בהר הבית, אכיפת חוק במגזר הערבי, טיפול בפזורה הבדואית, פעילות ממשלת טורקיה במזרח ירושלים והתיישבות יהודית ביו"ש.

ממשלת ישראל חייבת לממש את חובתה החוקית והמוסרית ולגרש מכאן במבצע בזק אווירי את כל השוהים הלא חוקיים.

ביחס לטיעון שבג"ץ הוא מכשול הרי שנתניהו יכול לנקוט בשורה של פעולות:

  1. להכניס להסכם הקואליציוני פסקת התגברות נקודתית לגירוש מסתננים, פסקה שרוב הציבור תומך בה, בכלל זה מצביעי שמאל רבים. אם חוקקה בזמנו פסקת התגברות בחוק יסוד חופש העיסוק על ידי ממשלת רבין בהקשר של ייבוא בשר, והשמיים לא נפלו, כך חובה לעשות גם עכשיו, ובפרט שאנו בשעת חירום.

  2. להוציא את המסתננים באמצעות תקנות לשעת חירום לאור מצב החירום השורר בישראל בפרט לאור העובדה שרבבות מסתננים ללא כל מקור פרנסה עלולים להפר את הנחיות הבידוד של משרד הבריאות.

  3. לזכור שרוב השוהים הלא חוקיים בישראל לא הגיעו מאפריקה, אלא הסתננו לישראל במרמה כתיירים, בעיקר ממדינות מזרח אירופה והם לא נהנים מהגנת בג"ץ. העובדה שהם לא מגורשים היא בעיקר בשל בירוקרטיה ממשלתית.

בינתיים, ממשלת ישראל צריכה להפעיל מחדש את מתקן חולות, וככל שיהיה צורך בכך, מתקני שהייה נוספים, ולהעביר לשם מה שיותר שוהים לא חוקיים בתנאי כליאה מלאים, כדי לצמצם ככל האפשר את הסיכון למהומות מסתננים בשכונות בהן הם גרים.

המו"מ הקואליציוני מסתמן כמפח נפש גדול עבור ציבור מצבעי הליכוד, שרואה איך המחנה הלאומי מאבד בשל ניהול מו"מ רופס את משרדי המשפטים, הביטחון וככל הנראה גם החינוך והכלכלה. גירוש מסתננים הוא אחד הדגלים של המחנה הלאומי. מימוש שלו, שהופך להיות בהול בזמן החירום הנוכחי, יכול להיות סוכריה קטנה שתמתיק גלולה מרה מאוד שאנו מתבקשים לבלוע, בשל כישלונו של נתניהו, 3 פעמים ברציפות, לנצח בבחירות.