בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'ערוץ 7

רגע לפני פיזור הכנסת, אני בדרך לדיון האחרון בוועדת הכספים כדי להשלים את המהלך שהתחלתי בו ולסיים את הדיון ולהצביע על החוק שיזמתי להגבלת הצמדת מחירי הדיור למדד תשומות הבניה.

תוך כדי שאני מסדר לעצמי את המחשבות בראש לקראת הדיון אני מתמלא פתאום כעס אדיר על משרדי האוצר והשיכון בקדנציות הקודמות, שהתנהלו בצורה שערורייתית ממש ומסיבות פוליטיות ופופוליסטיות הביאו עשרות אלפי זוגות צעירים לשוקת שבורה.

כדי להצטייר כמי שפתרו בכאילו את משבר הדיור ולשפר את מלאכותית את הסטטיסטיות הם הכניסו עשרות אלפי זוגות צעירים למלכודת שלא היתה להם שום דרך לדעת שהם נכנסים אליה.

הם הוציאו בסיטונאות שיווקים במסגרת מחיר למשתכן של פרויקטים רחוקים מבשלות, תוך שהם יודעים שיקח עוד שנים עד שהפרויקטים האלה יקבלו היתרי בניה, ובטח עד שהזוכים יקבלו את הדירות, הציגו בפני הזוגות הצעירים מצג שווא של מחירים נמוכים בלי שיש להם דרך לדעת שהם יצטרכו להוסיף עוד המון כסף במעלה הדרך על הצמדות למדד, והכריחו אותם לחתום על חוזים דרקוניים שמחייבים אותם לשאת בהפרשי הממדים בכל השנים הרבות האלה. כולל אפילו מדדים טרום חוזיים (כלומר: הרוכשים צריכים לשלם לקבלנים את הפרשי המדדים שמהמועד שבו הקבלנים זכו במכרזים אי שם בעבר ועד למועד שבו הם קיבלו היתרי בניה והחתימו את הזוגות הצעירים על חוזי הרכישה).

אתם מבינים את זה? הרוכשים צריכים לשלם על מדדים שנצברו הרבה לפני שהם בכלל נכנסו לעסקה וחתמו על חוזי הרכישה, לפעמים אפילו לפני שהם זכו בכלל בהגרלה...

עשרות אלפי זוגות צעירים שחשבו שהם קונים דירה במחיר מסויים צריכים היום להוסיף עשרות ומאות אלפי שקלים שפשוט אין להם מאיפה להביא. קבלנים שמאחרים בשנים רבות במסירת הדירות מסרבים לקבל הקדמת תשלומים ודורשים מהרוכשים להמשיך ולשלם הצמדות מטורפות שנמשכות על פני שנים.

אם הפוליטיקאים אז היו חושבים על טובת הזוגות הצעירים ולא מנסים לעשות על הגב שלהם קמפיין פוליטי זול ולהציג סטטיסטיקות של המון שיווקים, הגרלות וזוכים (שמסבר היום שהם לא כל כך מאושרים...), הם לא היו מוציאים מכרזים לא בשלים שלוקח שנים לממש אותם ולא היו מאפשרים בתנאי המכרז להחתים את הזוכים על חוזים דרקוניים שמחייבים אותם בהצמדות על כל התקופה.

מה שקרה בשנים שעברו זה שהפוליטיקאים שהובילו את התכניות האלה סידרו לעצמם מספרים יפים כדי להציג הצלחה, הקבלנים שיתפו פעולה עם ההצגה וסידרו לעצמם תעודות ביטוח על המדדים ולא לקחו שום סיכון, ומי שצריכים לשלם על זה היום הם הזוגות הצעירים שלא הבינו בכלל על מה מחייבים אותם לחתום.

לצערי הממשלה והמשפטנים מתעקשים עכשיו בתוקף שאי אפשר להחיל את החוק על החוזים שכבר נחתמו (אני חלוק עליהם בתוקף! תראו את ההסבר המפורט שנתתי לזה אתמול בוועדה, כאן בהמשך) והזוגות הצעירים האלה יישארו כמעט בלי פתרון.

חייבים להמשיך להילחם על זה!