בנק ישראל
בנק ישראלצילום: נתי שוחט, פלאש 90

הקואליציה החליטה לדחות היום (רביעי) את ההצבעה על החוק שיחייב את הבנקים לשלם ריבית על העובר ושב זאת יממה לאחר המכתב החריף ששלח נגיד בנק ישראל אמיר ירון אתמול לראש הממשלה בנימין נתניהו.

מגיש ההצעה ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) הודיע כי החוק נדחה לשבוע הבא "המועד בו הבנקים צריכים לענות לבקשתו של הנגיד", הסביר.

מטרת החוק היא לחייב את הבנקים לשלם יותר ריבית ללקוחות ולצמצם את הפערים בין ריבית הזכות לריבית החובה שהם גובים.

במכתב לנתניהו הביע הנגיד התנגדות חריפה להצעת החוק הבנקאות לפיה יחוייבו תאגידים בנקאיים בתשלום ריבית על העו"ש.

הנגיד טען כי מדובר בפגיעה בעצמאות בנק ישראל. לדעתו, לשר האוצר תהיה השפעה חריגה על ריבית בנק ישראל - תחום שנמצא תחת אחריותו.

"אני מתנגד נחרצות להתערבות בתמחור המוצרים הבנקאיים ולקביעת מחיר אחיד. קביעת מחיר כאמור פוגעת בפעילותם של מנגנוני השוק; גורמת לכלל השחקנים להתכנס סביב המחיר שנקבע ובכך מדכאת תחרות והתייעלות; והיא נתפסת בעולם כמהלך שלילי שלא הולם כלכלות מתקדמות במדינות מפותחות. אני חושש כי התערבות בוטה מעין זו בחקיקה עלולה להשפיע לרעה לא רק על גופי פיננסיים בינלאומיים השוקלים לפעול בישראל, אלא גם על גופים עסקיים בינלאומיים בתחומי הכלכלה האחרים. מיקוד הדיון בצעד בודד בתחום העו"ש, וודאי כאשר הוא מבוצע תוך התערבות בתמחור, אינו אופטימלי עבור הלקוחות", כתב ירון לנתניהו.

לדבריו, "יתרה מזאת, ההצעה לפיה קביעת הריבית המזערית על העו"ש על ידי נגיד בנק ישראל כפופה לאישור שר האוצר, מהווה פגיעה חמורה ביותר בעצמאותו של בנק ישראל וביכולתו לנהל את המדיניות המוניטארית. בכך ניתנת לשר האוצר הסמכות להשפיע בפועל על הריבית במשק ולהתערב באופן בוטה בניהול המדיניות המוניטארית ובאפקטיביות שלה. הפגיעה בעצמאות הבנק המרכזי המגולמת בהצעת החוק היא חציית קו אדום של ממש וקיים חשש ממשי כי כך יתפסו אותה גם הגורמים הבינלאומיים וחברות הדירוג".

במכתבו ביקש ירון מנתניהו להוריד את ההצעה מעל סדר היום.