צבי סוכות
צבי סוכותצילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת המשנה של ועדת חוץ וביטחון לענייני יו"ש בראשות ח"כ צבי סוכות התכנסה היום (חמישי) לדיון בנוגע למערת המכפלה, תוך שימת דגש על שינוי הסטטוס קוו הנהוג במקום.

בדיון הובהר כי האחריות הקניינית במערה היא של הוואקף המוסלמי, ושל ניהול המערה בידי עיריית חברון הערבית שכיום חברים בה אנשי חמאס. בעירייה לא מאשרים להקים מערכת כיבוי אש במערה, ומונעים כל ניסיון יהודי לבצע בה שינויים.

בישיבה צוין כי בשל המצב לא ניתן לבצע רישוי בטיחות מסודר לאירועים שמתקיימים בשטח המערה, כמו לדוגמה אירוע גדול שצפוי להתקדם שם בשבת חיי שרה בהשתתפות עשרות אלפים.

סוכות דרש בדיון להוציא מידי עיריית חברון הערבית את השליטה על שטח המערה. "אנו מתריעים מול ממשלת ישראל – מדובר בחיי אדם", פתח סוכות. "אנחנו נמצאים ערב ועדת חקירה אחרת, הדבר הזה חייב להיות מוסדר. בלתי נתפס שמדינת ישראל אומרת שהאחריות על חיי אדם נמצאת בידי מחבלים. זה אירוע מאוד מטריד וחייבים להתריע בכל פעמון אפשרי".

אל"מ להט שמש, סגן מפקד המנהל האזרחי אמר שבמערת המכפלה "יש מורכבות שלא קיימת במקומות אחרים".

בנוסף, הודיעו נציגי מערכת הביטחון כי בניגוד למצב הקיים בו המערה סגורה במשך הלילה אין להם התנגדות עקרונית לפתיחתה בשעות אלה וכן על בחינה מחדש לצורך בהפקדת נשק טרם הכניסה למערה.

ח"כ צבי סוכות ציין כי "לפני 30 שנה ועדת שמגר הענישה את כל היהודים כולם בעקבות מעשיו של ברוך גולדשטיין. האחריות על מערת המכפלה, הקניין היהודי הראשון בארץ, נמסרה לוואקף המוסלמי ועד היום יהודים מודרים מיותר מ-60% משטח המערה".

"הגיע הזמן לבטל את הסטטוס קוו המפלה ולתקן את העוול הזה. הדיון שאני מכנס הוא רק צעד ראשון בתהליך", הוסיף.

"מה שהיה עד היום לא נכון למצב הנוכחי", אמר ח"כ אביחי בוארון. "יש שר ביטחון חדש והשר במשרד הביטחון צריך להיוועד בו. יש תקדימים של הפקעת שטח והחרגת שטח כדי שנוכל לעבוד בו. צריך להלאים את מערת המכפלה, לבטל את החלק הזה בהסכמי אוסלו ולהחזיר אותו לידיים ישראליות".

לדבריו, "יש חוות דעת משפטית, וניתן להפקיע את כל השטח ולבנות את המקום לא ככזה שנתקע ב-1967 אלא לבנות אותו כאתר מורשת. יש לנו שנתיים לעשות את זה, יש לנו חברים טובים מעבר לים, יש לנו הזדמנות היסטורית – כל התקדימים המשפטיים על השולחן".

שי גליק מנכ"ל בצלמו שהשתתף בדיון הדגיש: אנחנו בעלי הבית במקום. בדיוק כמו שהצבא לא מנהל את תיאטרון הבימה או קבר רבי שמעון בר יוחאי אין שום סיבה שהוא ינהל את מערת המכפלה. הגיע הזמן שגוף אזרחי ינהל את המקום ויהפוך אותו למקום מסודר, יפה ונגיש בדיוק כמו כל אתר אחר במדינת ישראל. מערת המכפלה הינו המקום השני בקדושתו לעם היהודי. בדיוק כמו שהנגשת המערה עזרה לשני הצדדים כך גם ניהול המקום ושיפוצו בצורה מסודרת יעזרו לשני הצדדים ויפה שעה אחת קודם".