לפני הכל, חשוב לזכור שההתחלה קשה לכולם!! הרבה מאד מורים חדשים נהיים צרודים בתחילת דרכם, ומתמודדים עם קשיים מאד גדולים (גם השנה הראשונה שלי היתה סיוט ממש!!) ולאט לאט הקושי הראשוני, והתחושה שהפילו אותנו למים עוברים. מאחלת לך שבקרוב תרגישי את ההקלה!!
ועכשיו, לגבי הטיפים והעצות שביקשת:
א. משמעת-
כפי שבוודאי יצא לך לשמוע בעבר, יש מספר דברים שמאד חשובים על מנת להצליח להשיג משמעת:
1. הגדרה של כללים מאד ברורים לתלמידים. (לפחות בהתחלה לא כדאי לבחור הרבה מאד כללים, אלא כמה מרכזיים, ולאט-לאט להוסיף עוד).
2. עקביות- חשוב מאד להיות עקבית. אם יש כלל בכיתה, את חייבת לשים לב שכולם מקיימים אותו- ואם לא, להגיב בהתאם.
3. לא לאיים בעונשים שאת לא מתכוונת לקיים. זה דבר שפוגע מאד ביכולת ובסמכות של המורה.
4. לדעתי, חשוב מאד שהעונשים בכיתה יהיו מדורגים- לא על כל הפרעה קטנה בכיתה שולחים למנהל/ת... כאשר יש בכיתה הדרגה ידועה של עונשים- למורה פשוט יותר לשמור על הכללים, והתלמידים יודעים שהמורה לא סתם מענישה אותם, כי זה מה ש'בא לה' עכשיו.
ב. מבצעים
אני מחנכת בכיתות הנמוכות, אך ממה ששמעתי, גם בכיתות הגבוהות ילדים מאד אוהבים מבצעים!! (נראה לי שכדאי לעשות מבצעים שלא יהיה לך מסובך 'להחזיק בהם ראש' - אולי תכיני מעין שטרות, עם כל מיני מספרים, ולאורך השיעורים תחלקי שטרות. כמובן כדי לקבל את הסכום הגבוה- הילדים יצטרכו לעשות משהו משמעותי יותר.
אחרי תקופה מסויימת- תלוי מאד בכיתה, תקני פרסים קטנים ותעשי להם מכירה. כל אחד יקנה דברים במכירה בעזרת השטרות שצבר.
אם הכיוון של המבצעים נראה לך- אחשוב על עוד רעיונות ואכתוב לך.
ג. קשר עם התלמיד
בעיני קשר עם התלמידים פותר חלק גדול מאד מבעיות המשמעת. בדרך כלל למחנכים קל יותר לעשות את זה כי יש להם כיתה מסויימת, וגם בד"כ מספיק שעות פרטניות. לפי מה שאת כתבת, אני מבינה שאת מורה מקצועית (לפחות בחלק מהכיתות) ויש לך המון תלמידים, וזה באמת קשה יותר.
בכל מקרה, ניתן ליצור קשר טוב גם ברמה של כיתה שלימה:
א. לפרגן להם מדי פעם בכמה דקות של הפתעה / צופר וכד' ולציין שזה בגלל שאת אוהבת אותם / אכפת לך ממך וכד'.
ב. את יכולה לשים להם קופסא שבה הם יכתבו לך דברים שמשמחים אותם / מפריעים להם- גם זה משדר אכפתיות רבה.
ג. לתת להם פתקים טובים על דברים שעשו, שיתנו להורים שלהם.
בשלב הראשוני, אולי כדאי לך לנסות ליצור קשר אישי לפחות עם התלמידים שיותר מפריעים בכל כיתה? לקחת אותם לשיחות אישיות- ולשחק איתם (בלי לתת להם ביקורת), להביא להם הפתעה קטנה עם פתק טוב על משהו טוב שעשו וכד'.
ד. שיעור דינמי ומעניין
כדאי לנסות לגוון את השיעור. למשל, ניתן לעשות פעילויות מיוחדות- כמו חפש את המטמון כסכום לנושא שנלמד, או לעבוד בקבוצות, כאשר על קבוצה מכינה משהו לכיתה (שיר, עיתון, סיפור, הצגה וכד') ועוד.
שיהיה ממש בהצלחה!!